Podstawowe fakty o warzywach

Related Post

  • No related post.

Warzywo, pierwotnie termin oznaczający zielone części roślin zielnych do celów spożywczych, ale obecnie są również używane do innych części roślin, takich jak korzenie, cebula, kwiatostany (kalafior, brokuły), niedojrzałe owoce (ogórek, fasola, groch), dojrzałe owoce (pomidor) i dojrzałe nasiona (fasola, groch).

Owoce określane jako warzywa to głównie owoce o dużej zawartości wody, które nie mają ani kwaśnego, ani słodkiego smaku. W niektórych przypadkach produkt jest praktycznie wolny od chlorofilu, mimo że składa się z liści i łodyg (kapusta, która samoczynnie wybiela się ze względu na sposób wzrostu). Młode pędy roślin drzewiastych (bambusa) są wykorzystywane jako warzywo, a także algi oraz grzyby.

Jarzyny w diecie.

Jarzyny dostarczają wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik pokarmowy, a także sprawiają, że dieta jest lżejsza z powodu przeważnie niskiej zawartości cukru, skrobi i / lub tłuszczu. Są często bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy C i witaminy E. Wiele warzyw zawiera również znaczne ilości żelaza i cynku. Szczególnie bogate w witaminy i minerały są kapusta, marchew, papryka i szpinak.

Na całym świecie są bardzo ważnymi produktami spożywczymi. Na przykład w cieplejszych krajach uprawia się wiele roślin strączkowych, które są ważnym źródłem białka w diecie.

Klasyfikacja.

Warzywa można podzielić na korzeniowe, cebulowe, łodygowe, liściowe, kwiatowe, owocowe i nasienne, ale zastosowano również inne metody podziału. Pod względem botanicznym należą do wielu różnych rodzin.

Wiele roślin warzywnych to rośliny dwuletnie. Następnie narządy zimujące są używane ze składnikami odżywczymi (kapusta, korzenie, cebula). Gatunki, w których stosuje się kwiatostany, owoce lub nasiona to zwykle jednoroczne (ogórek, kalafior, fasola, groch). Byliny obejmują rabarbar (tam, gdzie używane są łodygi liści), szparagi (młode pędy). Niektóre gatunki wieloletnie są uprawiane jako jednoroczne (pomidor).

Można je również pogrupować ze względu na długość sezonu wegetacyjnego na odmiany wczesne i późne. Podczas zbioru na różnych etapach rozwoju, niektóre uprawy stają się zarówno „wczesne”, jak i „późne”.