Pokrzywa na zdrowie

Dla niektórych to chwast, dla innych wspomnienie z dzieciństwa, kiedy atakowało się ją patykami, a dla jeszcze innych cenna roślina o dużym zastosowaniu. O czym mowa? O pokrzywie, którą warto wykorzystywać w swojej kuchni i dla zdrowia, przyrządzając na przykład zupę. Jeżeli zostanie podjęta decyzja i ugotowana zupa z pokrzywy właściwości, jakie może przynieść ze sobą jej konsumpcja, są naprawdę imponujące.

Zdrowie, choć parzące

Pokrzywa nie cieszy się zbyt dużą sympatią dorosłych, którzy pamiętają ją z dzieciństwa jako chwast, którego dotknięcie równało się uczuciu parzenia i nigdy nie było przyjemne. Starsi jednak docenią właściwości, jakie się w niej kryją, a ich lista jest dość spora.

Konsumpcja pokrzywy lub też picie z niej naparu prowadzi do zmniejszenia alergii, obniżenia poziomu cholesterolu, redukcji stanów zapalnych, łagodzenia bólu, obniżenia ciśnienia krwi, pomoże również zapobiec wypadaniu włosów czy też w procesie leczenia ran. Stosowanie pokrzywy jest niezawodne w leczeniu kamicy nerkowej, do tego przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Z pokrzywy można przygotować wspomnianą zupę – będzie to coś dobrego dla zdrowia! Pamiętać należy, by nie zrywać pokrzywy rosnącej blisko uczęszczanej drogi – okazy takie będą zawierały w sobie bowiem pochłonięte spaliny.

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • mielone ziele angielskie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło

Przygotowanie

Pokrzywę sparzyć gorącą wodą.
W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.
Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.